Ostatnio jak byłem w serwisie mówię do gościa przyjmującego auto - "...proszę jeszcze sprawdzić klapę bagażnika - może trzeba coś podregulować bo żeby ją zamknąć to trzeba nią walnąć z całej siły...!!" A gość do mnie: "Wie Pan to znany problem w Octavii - niestety jak zamyka się klapę to wytwarza się podciśnienie i dlatego trzeba walnąć z całej siły. Ale jest na to sposób - proszę uchylić okno z boku wtedy klapa zamyka się leciutko" Po czym przeprowadził prezentacje i co ciekawe to działa. Tak więc panowie przed zamknięciem klapy uchylajcie okno
Może gostek w serwisie dobrze tłumaczy zjawisko,ale źle je nazywa.
Gdyby podczas zamykania klapy wytwarzałoby się podciśnienie,nie byłoby trzeba używać siły,aby ją zamknąć.Podciśnienie by to zrobiło za nas.Natomiast w tym przypadku powstaje ciśnienie powietrza wewnątrz auta,które nie pozwala zamknąć klapy.
To ja mam chyba dziurę w aucie :roll: bo u mnie klapa zamyka się sama jak ją puszczę od miejsca gdzie siłowniki kończą swoją szlachetną pracę i zaczyna swobodnie opadać. A jeszcze kabel od CB przeszkadza :| Łatwiej w ASO gadać o ciśnieniach niż wyregulować porządnie..... 8)
Komentarz